Diamond Open Access Journals u bazama WOS i Scopus

Dijamantni časopisi s otvorenim pristupom (engl. Diamond Open Access Journals) su časopisi s takvim poslovnim modelom kojim se autorima ne naplaćuju troškovi objave radova (engl. Article Processing Charges – APC) te nema troškova pretplate za pristup objavljenim radovima za čitatelje. Časopise obično financijski podupiru ustanova, država, udruga, donacije i sl.

U okviru studije Open Access Diamond Journals Study o dijamantnim časopisima koju su 2021. godine proveli Science Europe and cOAlition S konzorcij, objavljen je popis dijamantnih časopisa u otvorenom pristupu. Cjeloviti popis dostupan je ovdje.

Iz navedenog popisa izdvojili smo časopise koji su indeksirani u bazama Web of Science Core Collection i Scopus te koji su rangirani unutar određenog područja znanosti prema kvartilima (Q1, Q2, Q3 i Q4) u 2022. godini. Pozivamo autore da provjere popise i potraže časopise koji bi im odgovarali za objavu radova u otvorenom pristupu, a bez da pritom moraju plaćati visoke naknade za objavu.

Popis dijamantnih časopisa indeksiranih u WOS-u i Scopusu te rangiranih unutar određenog područja znanosti prema kvartilima (Q1-Q4) dostupan je ovdje.