Open Science Cafe u Sveučilišnoj knjižnici Rijeka

Centar za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka organizira treći ovogodišnji Open Science Cafe koji će se održati 6. lipnja 2023. od 12:00 do 13:00 sati na platformi Microsoft Teams.

Izlaganje Otvorena znanost iz perspektive istraživača održat će dr. sc. Antica Čulina, viši znanstveni suradnik na Institutu Ruđer Bošković. Antica radi na području otvorene znanosti i meta-znanosti u ekologiji. Doktorat je završila na području evolucijske ekologije na sveučilištu Oxford, a kasnije je radila kao znanstveni suradnik na Netherlands Institute of Ecology.
Pokrenula je nekoliko inicijativa vezanih za otvorenu znanost (SPI-Birds Network and DatabaseSociety for Open, Reliable, and Transparent Ecology and Evolutionary biology) te sudjeluje u nizu drugih inicijativa kao sto su Research Data Aliance, Unesco Open Science, Go FAIR discovery implementation network, or Open Knowledge Maps.

Izlaganje će obuhvatiti sljedeće teme:

  • pregled problema s trenutnim sustavom provođenja znanosti i evaluacije znanosti i znanstvenika
  • prednosti i izazovi prelaska na novi, otvoreni i pouzdaniji sustav
  • kako postati pionir u novoj eri znanosti i koje koristi možete imati od otvorene znanosti (korištenja otvorenih podataka, primjene integrativnih metoda sinteze dokaza, registracije studija i otvorenog softvera.)

Iako će se primjeri u ovom izlaganju uglavnom odnositi na područje ekologije, većina principa primjenjiva je i na druga područja znanosti, ali i šire.

Pozivamo istraživače i sve zainteresirane da nam se pridruže u razgovoru!

Za sudjelovanje se potrebno prijaviti ovdje.

Poveznica za sudjelovanje:

Kliknite ovdje da biste se pridružili sastanku

Veselimo se druženju!

Letak: Open Science Cafe