Open Science Café: Uloga menadžera istraživačkih podataka i važnost Plana upravljanja istraživačkim podacima

Centar za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka organizira prvi ovogodišnji Open Science Café koji će se održati 27. veljače 2024. od 10:00 do 11:00 sati na platformi MS Teams.

Izlaganje o ulozi menadžera istraživačkih podataka (engl. Research Data Manager) i važnosti Plana upravljanja istraživačkim podacima održat će dr. sc. Inga Patarčić, zaposlena kao research data manager pri Max Delbrück Centru za molekularnu medicinu (MDC) u Berlinu.

Ovo predavanje dat će uvid u sve veću važnost uloge menadžera istraživačkih podataka tj. Research Data Managera u akademskom i istraživačkom kontekstu. U svjetlu inicijativa na Sveučilištu u Rijeci, istražit ćemo kako se ova specijalizirana uloga integrira u znanstvenu zajednicu i što sve obuhvaća posao menadžera istraživačkih podataka. Poseban naglasak bit će na zahtjevima financijera i izdavača/časopisa u kontekstu upravljanja podacima. Osim toga, predavanje će se baviti i praktičnim aspektima izrade Plana upravljanja istraživačkim podacima (engl. Data Management Plan, DMP), koji je postao ključan element pri prijavi projekata Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) i projekata Sveučilišta u Rijeci. Sudionici će razumjeti važnost ispunjavanja DMP-a i kako on može doprinijeti uspješnosti znanstvenih projekata.

Dr. sc. Inga Patarčić zaposlena je kao menadžer znanstvenih podataka pri Max Delbrück Centru za molekularnu medicinu (MDC) u Berlinu. Na istom institutu završila je i doktorat iz bioinformatike te radila kao znanstveni komunikator. (Su)organizirala je i inicirala nekoliko znanstveno-komunikacijskih događaja poput Duge noći znanosti u Berlinu i Grada Znanosti (Wissensstadt) te redovito sudjeluje u događajima koji promoviraju znanost i znanstvenice (npr. Soapbox Science). To iskustvo ju je i potaknulo da organizira slična događanja i u Hrvatskoj te je zajedno s Udrugom Penkala pokrenula Znanost u prolazu. U Berlinu priča znanstvene priče i trenira znanstvenike u istome (storytelling) – a to će možda biti podloga za novo događanje i u Hrvatskoj. Prethodno je diplomirala molekularnu biologiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu i radila kao istraživačica na Medicinskom fakultetu u Splitu i Sveučilištu u Edinburghu.

Predavanje je namijenjeno istraživačima, akademskom osoblju, kao i svima zainteresiranima za napredak u području upravljanja istraživačkim podacima i njihovoj važnosti u suvremenom istraživačkom okruženju.
Pozivamo istraživače i sve zainteresirane da nam se pridruže u razgovoru!

Za sudjelovanje se možete prijaviti ovdje.

Poveznica za sudjelovanje: Click here to join the meeting

Veselimo se druženju!