Najava: Open Science Café: Razvoj slobodnog softvera otvorenog koda kao znanstvenoistraživački poduhvat – motivacija, izvedba i utjecaj

Centar za otvorenu znanost i upravljanje znanstvenim informacijama (COZ) Sveučilišne knjižnice Rijeka organizira još jedan Open Science Café koji će se održati u srijedu, 26. lipnja 2024. u 11:00 sati na platformi Microsoft Teams. Izlaganje na temu “Razvoj slobodnog softvera otvorenog koda kao znanstvenoistraživački poduhvat – motivacija, izvedba i utjecaj” održat će dr. sc. Vedran Miletić.

Slobodni softver otvorenog koda je u posljednja četiri desetljeća narastao od poduhvata malobrojnih entuzijasta okupljenih oko projekta GNU i neprofitne organizacije FSF do globalno prepoznatljivog fenomena koji pogoni 500 najvećih svjetskih superračunala, o kojem ovise javne uprave većine razvijenih država, na kojem poslovanje temelje brojne međunarodne tvrtke i o kojem pišu mediji, a nastavlja rasti i dalje. Danas već davne 2018. godine Microsoft je dao 7,5 milijardi američki dolara kako bi preuzeo GitHub, najveću svjetsku platformu za razvoj i dijeljenje otvorenog koda, a godinu kasnije je IBM za 34 milijarde dolara kupio Red Hat, tada vodeću kompaniju za razvoj slobodnog operacijskog sustava za poslovne korisnike temeljenog na jezgri Linux. Osim u poslovanju, slobodni softver otvorenog koda je u posljednjem desetljeću postao prepoznat kao istovremeno tržišno relevantan i dugoročno održiv način razvoja softvera i u brojnim drugim područjima, među kojima je i razvoj znanstvenoistraživačkog softvera. Suvremena znanost koristi softver primarno kao alat u procesu istraživanja, slično kao fizičke uređaje u pojedinim područjima, ali i za automatizaciju repetitivnih radnji, izvođenje velikog broja virtualnih eksperimenata, formalnu provjeru teorijskih modela te brojne druge primjene. Kako se napredak u znanosti temelji na “stajanju na ramenima divova”, otvoreni kod koji omogućuje nadogradnju i prilagodbu u skladu s vlastitim potrebama i interesima je prirodni način razvoja znanstvenog softvera.

Predavanje će govoriti o razvoju slobodnog softvera otvorenog koda kao znanstvenog alata iz tri osnovne perspektive:

  • znanstvenoistraživačke, gdje će biti govora o motivaciji za razvoj znanstvenog softvera koji služi kao neposredna podrška vlastitim istraživačkim aktivnostima,
  • tehničke, gdje će biti dan pregled alata koji se koriste prilikom izvedbe razvoja i davanja doprinosa,
  • organizacijske, gdje će biti razmotren utjecaj doprinosa slobodnim softverima na povećanje vidljivosti i potencijala za suradnjama.

Vedran Miletić je zaposlen kao docent u polju računarstva na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija Sveučilišta u Rijeci, gdje vodi Grupu za aplikacije i usluge na eksaskalarnoj istraživačkoj infrastrukturi. Član je Centra za popularizaciju i promociju znanosti te Povjerenstva za superračunalne resurse Sveučilišta u Rijeci. Trenutno je na dopustu zbog znanstvenog usavršavanja na Računarskom i podatkovnom postrojenju Max Plancka, gdje se bavi poboljšanjem metoda simulacije molekulske dinamike u slobodnim softverima otvorenog koda namijenjenim za akademsku i industrijsku primjenu na modernim superračunalima. Posljednjih dva desetljeća aktivno radi na promociji korištenja slobodnosoftverskih rješenja kroz javna predavanja, radionice i organizaciju proslava Dana slobode dokumenata te rado ističe What is the price of open-source fear, uncertainty, and doubt? kao svoj najbolji neznanstveni rad.

Pozivamo istraživače i sve zainteresirane da nam se pridruže u razgovoru!

Za sudjelovanje se možete prijaviti ovdje.

Poveznica za sudjelovanje: Join the meeting now

Veselimo se druženju!

Letak: Open Science Café

Događanje se održava kao dio aktivnosti u okviru projekta OPUS (Open and Universal Science) financiranog iz programa Obzor Europakoji razvija mjere koordinacije i podrške za reformu vrednovanja znanstvene djelatnosti prema sustavu koji potiče i nagrađuje istraživače da preuzmu prakse otvorene znanosti.