Potpisan tripartitni ugovor o otvaranju studentskog kluba Slatko&Slano

Danas, 30. studenoga 2021. godine u dvorani izložbe Glagoljica Sveučilišne knjižnice Rijeka, održano je potpisivanje Ugovora kojim se reguliraju odnosi između troje partnera: Sveučilišta u Rijeci, Sveučilišne knjižnice Rijeka i Studentskog centra Rijeka, koji će surađivati na projektu prenamjene prostora nekadašnjeg Dječjeg ogranka Stribor Gradske knjižnice Rijeka u Studentski klub Slatko&Slano.

Ugovorom se definira da će Studentski centar Rijeka preuzeti prostor nekadašnjeg Stribora i pretvoriti ga u studentski klub s bistroom. Studenti će tako dobiti svoj prostor s terasom u središtu grada, u samoj zgradi Sveučilišne knjižnice, s ulazom na adresi Trg 128. brigade Hrvatske vojske. Projekt je to od interesa za sveučilišnu zajednicu, osobito za studente, koji će dobiti prostor za zajednički rad, druženje, sastanke i razna događanja, a gdje će moći koristiti i uslugu prehrane.

Ugovor su potpisali:

  • prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci,
  • Dinko Jurjević, mr. sig., ravnatelj Studentskog centra Rijeka i
  • Lea Lazzarich, knjiž. savjetnica, ravnateljica Sveučilišne knjižnice Rijeka.

Nakon što je „Stribor“ preselio u Dječju kuću, odlučili smo ovaj prostor u Sveučilišnoj knjižnici pretvoriti u studentski klub, ali i učiniti iskorak prema građanima Rijeke. Ovdje će studenti moći čitati, ručati, popiti piće, a ugostiteljski će objekt biti otvoren i za druge goste. Cijela inicijativa dio je nasljeđa EPK, gdje je ”Slatko&Slano” bio jedna od pravaca, koji je vodilo Sveučilište i iz kojeg se izrodio DeltaLab. Pri uređenju prostora slijedit će se estetika promovirana kroz EPK i kroz knjigu Fiume Fantastika, uvodno je rekla rektorica.

Ovaj je projekt odličan primjer suradnje naših triju institucija, a jedinstven je u Hrvatskoj, istaknula je ravnateljica Lazzarich.

Studentski centar oduvijek je želio imati jedan prostor u centru grada i sada ćemo to i ostvariti. Ovim projektom, kao i brojim drugima, kontinuirano radimo na podizanju standarda naših studenata, naglasio je ravnatelj Jurjević.

Prof. dr. sc. Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci, predsjednik Upravnog vijeća Studentskog centra Rijeka i pomoćnik rektorice za investicije i razvoj, idejni je začetnik ovog projekta. Koncept će biti drukčiji od Restorana ”Index”, gdje studenti poručaju i odu; ovdje će moći provoditi dio svojeg slobodnog vremena, družiti se, ispijati kave i uživati u svojim studentskim danima… Nadamo se da će ovaj objekt Studentskom centu donositi i sredstva koja ćemo dalje moći ulagati u podizanje standarda naših studenata, kazao je prof. Jugović.

Prof. dr. sc. Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, predsjednica Upravnog vijeća Sveučilišne knjižnice Rijeka i pomoćnica rektorice za institucijske kapacitete i politike, bila je zadužena za pravna pitanja vezna uz reguliranje odnosa, vlasništva i sl. Imala sam ulogu đavoljeg odvjetnika i trebala predvidjeti što bi sve moglo krenuti po zlu, ali regulirali smo sva upitna područja, poput primjerice korištenja X-ica. Zahvaljujem ovom prilikom Gradu Rijeci, ne samo zato što su preselili ”Stribor”, nego i na tome što smo uspjeli ispregovarati dobivanje vanjske terase te se nadam da se već na ljeto vidimo dolje na kavici, zaključila je prof. Barić.

Interes potpisnika Ugovora je projekt Slatko&Slano ponovno staviti u funkciju, prilagođenu potrebama studenata i nastavnog osoblja Sveučilišta u Rijeci, studentima drugih učilišta, ali i građanima.

Slatko&Slano bit će ugostiteljski objekt i multifunkcionalan prostor te će predstavljati proširenje prostora Sveučilišne knjižnice sa slobodnijim režimom korištenja njezine građe, uz mogućnost konzumacije jela i pića. Cilj je omogućiti studentima i cjelokupnoj akademskoj zajednici kvalitetan i lako dostupan prostor za druženje i rad u samom centru Rijeke, ali i otvoriti pristup svim zainteresiranim građanima te time potaknuti interakciju akademske zajednice i opće populacije. Slatko&Slano će se koristiti i kao prostor za razne kulturne i znanstvene skupove. Sveučilišna knjižnica vlasnik je nekretnine – poslovnog prostora koji se nalazi u zgradi na adresi Dolac 1, s ulazom na adresi Trg 128. brigade Hrvatske vojske. Studentski centar Rijeka vodit će poslovanje objekta i pružati ugostiteljske usluge te će osigurati oko 2.425.000 kn investicije za dovođenje prostora u stanje potrebno za obavljanje predviđene funkcije.

Nakon potpisivanja Ugovora, predstavnici partnera na projektu obišli su prostor budućeg studentskog kluba, koji je trenutno u prilično zapuštenom stanju. Nakon preuređenja, trebao bi studentima, ali i građanima, otvoriti svoja vrata već na ljeto iduće godine.